Dit is een DIY laser engraver. Basis is een Prusa I3 frame. Die had een kennis van me nog liggen. Rechtsboven een houder voor een laser bril. Op de X-carrier een 250 mW rode laser. Later zou blijken dat 250 mW toch wat te licht is voor het serieuze engrave werk dus deze later vervangen door een 500 mW blue-violet 450 nm laser. Met een andere bril.

Enkele detail foto’s:


Linker gedeelte. Verschil met een originele Prusa I3 is de Z-endstop. Deze is met een boutje verstelbaar.

http://www.thingiverse.com/thing:124768


Rechter gedeelte. Hier nog onbedraad.


Op deze Prusa I3 is gebruik gemaakt van een Ramps 1.4 controller met Marlin software. Hier de houder voor de Ramps 1.4 en het afdekplaatje met ventilator.


Zij-aanzicht. In de firmware en in de hardware een aantal kleine wijzigingen.


Van het RepRap Grafisch display wat extra foto’s. Het kastje is van thingverse

http://www.thingiverse.com/thing:563515

Zelden heb ik zo’n mooi ontwerp gezien. De bijbehorende houder vond ik niet zo bijzonder dus heb ik van een ander ontwerp de houder gedownload

http://www.thingiverse.com/thing:287633

Omdat er van een bouwpakket werd uitgegaan moest het LCD van het panel worden afgehaald. Dan is een brede soldeerbout wel handig.


Hier LCD gescheiden van het paneel.


De top van het RepRap Grafisch display kastje. Met daarbij een draaiknop voor de encoder een een reset button.


Hier het paneel in het kastje. Kastje is opgebouwd uit drie stukken. Bodem, middengedeelte en bovenkant.


Reset knop moest worden ingekort. Op de draaibank. Verder de encoderknop enigzins aangepast.


De houder, gedownload van een ander paneel.


En zo wordt het paneel geplaatst op de Prusa I3. Kantelbaar.


Voor aanzicht.


Even wat vertellen over de configuration.h en pins.h van de Marlin firmware. Als je het schema bekijkt van een RAMPS 1.4 boardje dan kun je zien dat er twee keer 12 volt aangeboden wordt. De eerste voor de Arduino Mega met alle toeters en bellen er aan. De tweede aansluiting is voor het hittebed. Deze zit op D8. Wat is gedaan heb is het volgende, in de configuration.h / pins.h de FAN van aansluiting D9 overgezet naar D8. Vervolgens een step-down-converter gebruikt om de 12 volt die aangeboden wordt, om te zetten naar 3.3 – 5 volt voor de laser.


Step-down-converter. Heel precies af te regelen. 12 volt in, 3,3 of 5 volt uit. Poort D8 is een PWM poort, dus de laser intensiteit is te regelen. In de Marlin-firmware de codes M106 en M107 aangepast in M03 (laser aan) en M05 (laser uit). M106 had PWM en dat is meeverhuisd naar M03. Het volledige commando wordt dan M03 S127 (voor 50% intensiteit).


De houder voor de laser bril. Deze is nog voor de rode laser. Op dit moment wordt er gebruik gemaakt van een groene bril die straling van 405 nm tegen zou moeten houden.