Formaat ongeveer 17 x 17 cm. Kan tot 20 x 20 cm.

Ontworpen in OpenScad met onderstaande code:

linear_extrude(height=0.2)
text(“PA0KN”, size=24, font=”Verdana:style=bold”, halign=”center”);

translate([0,-20,0])

linear_extrude(height=0.2)
text(“Gebreveteerd”, size=12, font=”Verdana:style=bold”, halign=”center”);

translate([0,-40,0])

linear_extrude(height=0.2)
text(“zendamateur”, size=12, font=”Verdana:style=bold”, halign=”center”);

translate([0,-83,0])

scale(2,2,1)

import(“foxhunt.stl”,convexity=3);

STL-file aangemaakt. In Cura opgehaald. Temperatuur op 0 gezet van hittebed en extruder. Dat voorkomt dat er temperatuur G-code regels in de output verschijnen.


Skirt op 0. Dit voorkomt dat er een contour aangemaakt wordt rondom het te laseren object. Is bij een 3d printer nodig om de extruder op gang te helpen. Vanuit Cura g-code laten genereren en saven als Laser1_input.nc

Samen met Edwin van de Oetelaar een converter/sender gemaakt die een conversie doet van de g-code naar een file die naar de laser engraver gestuurd kan worden. Op te geven is de hoogte van de Z-as. Standaard staat deze op 30 mm, de laser in focus. Wil je echter een sigarendoos van een tekst voorzien, dan dien je wat hoger te gaan met je Z-as.


Verder is in de converter de snelheid bij laser aan en bij laser uit op te geven. Laser speed bij laser aan is belangrijk. Afhankelijk van het te laseren materiaal. M03 3n M05 laser commando’s worden gegenereerd, verder lege regels en regels die beginnen met een ; worden overgeslagen. Alle eventuele Z-commando’s worden gestripped.

Geschreven in Python, in twee stukken, de converter en de sender. Output van de converter is een laser1_output.nc file.


Hier nog een keer een plaatje van de laser engraver. Met deze keer een groene bril. In eerste instantie begonnen met een laser van 200-250 mW, maar dat bleek toch te licht te zijn. Overgestapt op een 450-500 mW. blue-violet laser waarbij een andere bril hoort.


Een eerste test


Een testronde op papier


Nu voor het eggie, met aangepaste tekst…


Uiteindelijk resultaat na 1 x laseren. Wil je donkerder, dan een paar keer laseren.


En hier nog een ander ontwerp…